Min sida

Aktuellt


Stora mängder ekollon

Tiden är här när ekollonen faller till marken och för en del djur blir frestelsen oöverkomlig. Giftig, i värsta fall dödligt och samtidigt beroendeframkallande gott.

Ekollon och blad innehåller stora mängder tanninsyra samt små mängder av en flyktig olja. Tanninsyra och dess nedbrytningsprodukter verkar starkt sammandragande på vävnader, koagulerar blod och protein. Förutom att attackera tarmfloran går tanninerna direkt på mag och tarmkanalens väggar och orsakar inflammation. Vid utsöndringen skadar de njurarna. Farligast verkar omogna ekollon vara och utbrott av förgiftning ses oftast då många ekollon blåses ned höstetid. Vissa djur främst nöt kan få smak för ek och råka ut för flera förgiftningar samma säsong. Det första man ser är att djuren blir slöa, de upphör att idissla, äta och dricka. Snart får de förstoppning som inom 2-10 dygn övergår i en tjärliknande diarre. Djuren dör vid akut eller subakut förgiftning efter en dag till 3-4 veckor. En obduktion konfirmerar diagnosen och den är likartad på alla djurslag, njurskador. Andra vanliga fynd vid en obduktion är tjärlikt blodigt tarminnehåll och att våmmen innehåller stora mängder löv och ekollon. Se upp med beten där ekar finns, nu när vegetationen avtar, säkerställ att djuren inte går på ekollonen i brist på annat foder eller stängsla av och tillskottsutfodra. Det förekommer flera förgiftningsfall av ekollon varje år det är ett rikt ekollon år och det är det i år också!

Rådgivare Ingela Lindskog

 

Foderanalyser

Nu finns det nya följesedlar för foderanalyser! Ni hittar dem här på vår hemsida under Rådgivning/Foderproduktion eller Medlem/Kund/Blanketter eller fråga någon av Skånesemins personal så hjälper de till.

För att få ett representativt analyssvar på ensilage, så bör man borra i ensilaget då man tar ut provet. Analyssvaret blir mest tillförlitligt om ensileringsprocessen är klar och därför bör det gå minst tre veckor från att silon täcks till att borrprovet tas ut. Genom att borra i silon så kan man också planera utfodringen och foderstaten i god tid innan silon öppnas.

 

Behöver ni hjälp med att få borrat ensilageprover för analys? För att vi ska kunna lösa detta så smidigt som möjligt vill vi att ni bokar borrprov minst två veckor i förväg, gärna tidigare. Om ni bokar akuta borrprov (d v s prov som måste borras inom två veckor från bokningsdatum) debiteras dessa med dubbel besöksavgift. Borrprov bokas via Skånesemins växel, telefon 0415-195 00.

 

När analyserna är klara kan man hitta provsvaret på webben www.vxa.se under ”Min sida”. Vill ni ha provsvaret hemskickat per post kan ni ange detta på följesedeln. För att vi ska kunna ladda ner era analyssvar till vårt foderstatsprogram är det viktigt att ni använder våra följesedlar och anger ert besättningsnummer.

Vill Ni veta mer är ni välkomna att kontakta Skånesemins rådgivare: 0415-19500.

 

Nya Rå(d)biffpaket

 Nu erbjuder vi två nya Rå(d)biff-paket.

Rå(d)biff-grund: Ca 2 timmars rådgivning på gård där vi med hjälp av diko-/köttstjärnan diskuterar viktiga nyckeltal i just din produktion.  PRIS: 1300kr + framkörningsavgift

Rå(d)biff-extra: Ca 2 timmars rådgivning på gård där vi med hjälp av diko-/köttstjärnan diskuterar viktiga nyckeltal i just din produktion. I detta paket ingår även en beräknad foderstat för olika djurgrupper. PRIS: 2200 kr +framkörningsavgift

Ring Cissi Bjerström 0415-195 14 om du är intresserad!

Cow Manager

Cow Manager är ett system som håller koll på din besättning dygnet runt. Det är en örontagg som mäter aktivitet, ättid, idissling, vilotid och temperatur. Med hjälp av denna information varnar den i din mobiltelefon om en ko är brunstig eller visar på sjukdom. All data sammanställs även i ett program där det visas i enkla diagram.Mer info Cow Manager